در این مقاله می خواهیم در رابطه با انواع لک های پوستی توضیح دهیم. لکه اصطلاحی برای هرگونه نشانه روی پوست است. لکه ها انواع مختلفی دارند. بیشتر لکه ها بی ضرر هستند ، اما برخی از افراد ممکن است به دلایل زیبایی بخواهند آن ها را درمان کنند. برخی لکه ها ممکن است نشان دهنده یک بیماری زمینه ای مانند سرطان پوست باشند. لذا به درمان سریع پزشکی نیاز دارد. در این مقاله، انواع مختلف لکه دار شدن افراد و گزینه های درمانی موجود در هر مورد را بیان می کنیم. لکه های پوستی انواع مختلفی دارند.
لک پوستی چیست؟
لک پوستی به مشکلی گفته می شود که در آن بخش هایی از پوست به دلایل مختلف از جمله آفتاب سوختگی، افزایش سن، بیماری، آکنه، سوختگی و جراحات دچار تغییر رنگ می شود. لکه در قسمت های مختلف بدن ممکن است به وجود آید که این امر ناشی از تفاوت میزان تجمع ملانین (مادّه رنگ دهنده به پوست و مو) در بخش های مختلف پوست است. در ادامه این مطلب به بررسی علل و عوامل ایجاد لکه های پوستی و انواع آن میپردازیم.
علل ایجاد لکه های پوستی چیست؟
لکه های پوستی به دلایل مختلفی ایجاد می شوند که مهم ترین آن ها عبارتند از:
آکنه، مهم ترین عامل ایجاد لک پوستی
آکنه نوعی بیماری پوستی است که در نتیجه تولید چربی زیاد توسط پوست ایجاد می شود. عوامل مختلفی می توانند باعث تولید بیش از حد چربی پوست شوند، از جمله این عوامل می توان به غدد چربی بیش فعال، تغییرات هورمونی در سنین مختلف و علت های نظیر بلوغ، قاعدگی، یائسگی و غیره، استرس، اضطراب، افسردگی و غیره اشاره نمود. انواع مختلفی از آکنه ها وجود دارد که از نظر شکل ظاهری متفاوت است از جمله:
جوش های سرسیاه
لکه های تیره و کوچکی در سطح پوست است. این جوش ها شبیه جرم هایی محبوس شده هستند اما در واقع از چربی تشکیل شده اند که در داخل منافذ باز پوست گیر کرده اند. زمانی که چربی های پوست با هوا واکنش می دهد، سیاه می شود و جوش های سرسیاه به وجود می آید.
جوش های سر سفید
این جوش های کوچک دارای لکه دور سفید یا به رنگ پوست هستند. آن ها در نتیجه مسدود شدن منافذ چربی و سلول های مرده پوست ایجاد می شوند.
پاپول
پاپول ها برآمدگی های کوچک، سفت و قرمز رنگی روی پوست هستند و هنگامی ایجاد می شوند که چربی اضافی، باکتری ها و سلول های مرده پوست به عمق پوست وارد شده اند و التهاب پوستی ایجاد کرده اند. وقتی مقدار زیادی پاپول بهم متصل شوند، می توانند پوستی خشن، مانند کاغذ سمباده ایجاد کند.
پوسچول
جوش های چرکی، برجسته و لکه های قرمز رنگی هستند که چرک زرد یا سفید دارند و زمانی ایجاد می شوند که چربی، باکتری و سلولهای مرده پوست زیر پوست جمع و باعث عفونت می شوند.
گره های پوستی
گره ها، لکه های پوستی بزرگی هستند که با مسدود شدن منافذ ایجاد می شوند. چربی ها با سلول های مرده پوست و باکتری هایی درگیر و ترکیب می شوند که در عمق پوست گیر کرده اند. چربی و باکتری اضافی منجر به عفونت و التهاب در داخل پوست می شود. این نوع لکه های پوستی باعث ایجاد زخم درون آکنه می شوند.
آکنه کیستیک (جوش کیستی)
جراحت و آسیب در منافذ باز پوست می تواند باعث گسترش چربی و باکتری در سطح پوست شود. کیست آکنه ای یک غشاء است که در سراسر منطقه آلوده تشکیل شده است. این کیست ها نوع شدیدی از آکنه هستند که به صورت برآمدگی های دردناک، بزرگ و قرمز رنگی در عمق پوست ظاهر می شوند. درمان این نوع آکنه سخت است و در صورت ماندگاری طولانی به مدت چند ماه، باعث بروز لکه هایی بزرگ، متورم و قرمز بر روی پوست می شوند.
پیگمنت ها، رایج ترین علت ایجاد لک
پیگمنت های پوستی در واقع رنگدانه های پوستی هستند که میزان تجمع آن ها در افراد مختلف، متفاوت است. تجمع بیش از حد پیگمنت های پوستی نوعی لک را ایجاد می نمایند که نسبت به سایر نواحی پوست، تیره تر به نظر می رسد. این لک ها بدون درد هستند و از رایج ترین لک های پوستی محسوب می شوند. پیگمنت بیش از حد می تواند در نتیجه عوامل ژنتیکی، آسیب خورشیدی، یا زخم آکنه ایجاد شود. انواع این لک ها به شرح زیر هستند:
کک و مک
نوعی لک ارثی و ژنتیکی است. این لک ها، کوچک و سطحی هستند که ممکن است قرمز، قهوه ای، برنزه یا سیاه باشند. کک و مک در هر نقطه ای از بدن می تواند ظاهر شود.
لکه های آفتاب
لکه های آفتاب سوختگی یا “لکه های پیری” نوع دیگری انواع لک های پوستی هستند می توانند در مناطقی از پوست ایجاد شوند که در معرض آفتاب زیادی قرار بگیرند. معمولاً درمان لک های ناشی از آفتاب سوختگی آسان تر از سایر لک ها است.
ملاسما
ملاسما نوعی از هیپرپیگمانتاسیون (تجمع بیش از حد پیگمنت ها) است که معمولاً در دوران بارداری و یا زمانی ایجاد می شود که یک فرد در مدت طولانی از قرص های ضد بارداری استفاده می کند. به طور کلی می توان گفت که ملاسماها حاصل تغییرات هورمونی در بدن هستند. تغییرات هورمونی ناشی از بارداری، یائسگی و افزایش سن رخ داده منجر به افزایش ملانین می شود. ملانین رنگدانه ای است که به پوست رنگ می بخشد. تولید بیش از حد ملانین باعث تیره شدن پوست می شود.
موی فرورفته نوعی از انواع لک های پوستی
گاهی اوقات، موها می توانند دور خود و درون پوست حلقه شوند یا به صورت مایل در پوست رشد کنند؛ این پیچ خوردگی مو در داخل پوست باعث بروز برجستگی های قرمز و خارش دار و التهاب هایی می شود که در نهایت به لک پوستی ختم خواهد شد. پزشکان این لکه های پوستی را به عنوان کیست مویی می شناسند. توجه داشته باشید که کیست های مویی باید هر چه زودتر عمل شوند و چرک و عفونت آنها خارج شود. تکنیک های از بین بردن مو، مانند اپیلاسیون، تراشیدن مو یا کندن مو ها همه می توانند باعث رشد موهای فرورفته در پوست یا رشد مو به صورت مایل شوند. لیزر موهای زائد بهترین راه برای جلوگیری از فرو رفتن مو به داخل پوست است.
لکه های تولد
لکه های تولد که در میان عموم مردم به ماه گرفتگی مشهورند، لکه هایی هستند که روی پوست نوزاد تازه متولد شده ظاهر می شوند. این لکه ها در بدو تولد یا اندکی بعد ظاهر می شوند. برخی از علائم تولد با گذشت زمان از بین می روند، در حالی که برخی دیگر ممکن است دائمی باشند. کارشناسان هنوز مطمئن نیستند که چه عواملی باعث ایجاد علائم لک های تولد می شوند. با این حال، این لکه های پوستی گاهی می توانند در نتیجه موارد زیر ایجاد شوند:
- تشکیل نشدن عروق عروق خونی به صورت صحیح
- عدم پخش یکنواخت دانه های رنگی پوست
- رشد بی رویه پوست و تولید لایه های ضخیمی از پوست که شبیه به لک هستند.
این نوع لکه های پوستی می توانند هر اندازه باشند و از نظر ظاهری بسیار متفاوت هستند. همچنین ممکن است دارای ظاهری به شکل مسطح یا برجسته، شبیه کبودی یا لکه و به هر رنگی از جمله صورتی ، قرمز ، قهوه ای یا برنز و غیره باشند.
علائم تولد معمولاً بی ضرر هستند، اما برخی از علائمی که روی پوست کودک ظاهر می شود، می تواند نشان دهنده بیماری زمینه ای باشد. بهترین کار این است که برای اطمینان به بهترین متخصص پوست مراجعه کنید تا از سلامت نوزاد خود اطمینان پیدا کنید. برخی از لک های بی ضرر نیز می توانند به سرعت بزرگتر شوند که این امر ممکن است خطرناک باشد.
تبخال، نوعی از انواع لک های پوستی مسری
زخم های سرد یا تبخال، تاول های دردناک، قرمز و پر از مایعاتی هستند که روی لب ها یا اطراف دهان ایجاد می شوند. این زخم ها در نتیجه عفونت با هرپس ویروس ها (Herpesviruses) ایجاد می شوند. این زخم ها در برخی از افراد در زمان سرماخوردگی ایجاد می شود. زخم های سرماخوردگی افراد از طریق تماس نزدیک با دیگران تا زمان بهبودی زخم ها سرایت می کنند. تا آن زمان انتقال ویروس صورت می پذیرد. در برخی از افراد، جای این تبخال ها بعد از بهبود روی پوست باقی می ماند و لکه های پوستی را به وجود می آورد.
لک ناشی از جراحات
بعضی از لکه های ناشی از صدمات و جراحت های پوستی است که ممکن است بعد از عمل جراحی، بخیه، تصادف و … روی پوست باقی مانده باشد. صحبت های دکتر سولماز سلطان احمدی، متخصص پوست در تهران، را در خصوص این لکه ها می شنویم:
انواع لک های پوستی ناشی از سرطان پوست
برخی از انواع لکه ها می تواند نشانه ی بروز سرطان پوست باشد. آگاهی از علائمی که باید به آن ها توجه شود می تواند به افراد کمک کند تا سرطان پوست را زود تشخیص دهند. برخی از علائم بالقوه سرطان پوست عبارتند از:
- خال یا علامت جدیدی که به سرعت رشد می کند.
- خال یا علامتی که خونریزی یا خارش دارد.
- لکه ای که شکل، اندازه یا رنگ آن تغییر می کند.
- خال نامتقارن با لبه های ناصاف و نامنظم.
فرد در صورت ایجاد لکه پوستی جدید یا غیرمعمول که دارای هر یک از خصوصیات فوق است، باید به پزشک مراجعه کند.
درمان انواع لک های پوستی
اگرچه بسیاری از انواع لکه های پوستی نیازی به درمان ندارند، اما ممکن است برخی از افراد به دلایل زیبایی بخواهند آن ها را درمان کنند. نوع لکه پوستی گزینه های درمان را تعیین می کند.
درمان لک آکنه
متخصص پوست معمولاً لکه های ناشی از آکنه را با کرم های موضعی مانند بنزوئیل پراکسید درمان می کند. این محصولات می توانند به خشک شدن پوست و خلاص شدن از شر باکتری های آکنه کمک کنند. شستن صورت دو بار در روز با پاک کننده حاوی بنزوئیل پراکسید می تواند به درمان انواع آکنه کمک کند. علاوه بر این، داروهایی به نام رتینوئیدها هم ممکن است به از بین بردن منافذ باز پوست کمک کنند. درمان های آکنه ممکن است زمان ببرد تا تأثیر قابل توجهی داشته باشد. زمانی که برای درمان آکنه مداوم به دکتر پوست مراجعه می کنید، ممکن است داروی تجویز شده موضعی یا خوراکی را پیشنهاد کند.
برخی از درمان های تجویز شده برای آکنه و هایپرپیگمنتیشن می توانند عوارض جانبی ایجاد کنند؛ به همین دلیل هرگز نباید به صورت سر خود داروهای ضد جوش یا ضدلک جوش استفاده کنید. همچنین زمانی که به پزشک مراجعه می کنید، در صورت هرگونه حساسیت به داروها، پزشک را مطلع کنید در. برخی از افراد نیز تغییرات رژیم غذایی و تغییر در سبک زندگی می توانند به کاهش سطح اضطراب و تعادل هورمون ها و در نتیجه بهبود جوش ها کمک کند.
درمان لک ملاسما
درمان های زیر ممکن است به کاهش تجمع رنگدانه ها و ملاسما کمک کنند:
- داروی بدون نسخه یا نسخه دارویی حاوی هیدروکینون، که با روشن شدن لکه های تیره تر پوست اثر می کند.
- کورتیزون نسخه ای یا کرم ترتینوئین
- لیزر درمانی
در برخی موارد، ملاسما بعد از زایمان زنان درصورت کاهش سطح برخی از هورمون ها، به صورت طبیعی از بین می رود.
درمان لک ناشی از کیست مویی
برای درمان این لک ابتدا باید از ایجاد کیست مویی جلوگیری کنید. راه های جلوگیری از بروز کیست مویی عبارتند از:
- اصلاح فقط در جهت رشد مو
- اصلاح با استفاده از ژل اصلاح
- استفاده از تیغ های تمیز و تیز
- لیزر موهای زائد برای عدم استفاده از ژیلت و تیغ
برای رفع کیست های مویی، استفاده از یک اسکراب لایه بردار می تواند به آزاد شدن موهای محبوس شده در زیر پوست کمک کند.
درمان ماه گرفتگی
اگر افراد بخواهند لک تولد را درمان کنند، ممکن است گزینه های زیر را در نظر بگیرند:
- لیزر درمانی
- داروهایی مانند پروپرانولول که می توانند برخی از علائم تولد را کوچک کنند.
- جراحی.
بسیاری از افراد نیز با آرایش این لکه ها را می پوشانند.
درمان تبخال
زخم های سرماخوردگی با گذشت دو هفته به طور خود به خود درمان می شوند. یک متخصص پوست همچنین ممکن است داروی ضد ویروسی خوراکی یا موضعی برای درمان تبخال تجویز کند.
درمان سرطان پوست
اگر فرد در مراحل اولیه بیماری درمان را شروع کند، سرطان پوست قابل درمان است. درمان این مشکل به نوع سرطان پوست بستگی دارد. برخی از گزینه های درمانی احتمالی عبارتند از:
- حذف سلول های سرطانی با جراحی
- استفاده از داروهای موضعی برای از بین بردن سلولهای سرطانی
- شیمی درمانی
- پرتو درمانی
چه موقع به یک متخصص پوست خوب مراجعه کنیم؟
بسیاری از افراد برای زیبایی بیشتر و افزایش اعتماد به نفس به پزشک متخصص پوست مراجعه می کنند. توجه داشته باشید که درمان لک باید حتماً توسط متخصص پوست خوب انجام شود زیرا اگر دارویی به اشتباه تجویز شود و علت لک به درستی تشخیص داده نشود، درمان موفقیت آمیز نخواهد بود. در صورت داشتن علائم زیر باید فوراً به بهترین متخصص پوست مراجعه کنید:
- لکه به سرعت در حال رشد باشد؛
- لکه در حال تغییر در اندازه ، شکل یا رنگ باشد؛
- لکه خونریزی یا خارش داشته باشد.
بهترین متخصص پوست تهران برای درمان لک های پوستی
برای تشخیص انواعی از لکه های پوستی و درمان آن ها باید به بهترین متخصص پوست برای درمان لک های پوستی مراجعه نمایید. درمان لکه اگر در مراحل ابتدایی انجام شود، نتایج مطلوبی به همراه خواهد داشت. در انتخاب متخصص پوست به موارد زیر دقت داشته باشید:
- تخصص پزشک
- استفاده از روش های به روز برای درمان لک
- مجهز بودن به تکنولوژی های جدید برای درمان
- صبر و حوصله در معاینه بیمار و پاسخگویی به او
- مهارت و تخصص در علم پزشکی پوست
نتیجه گیری
در این مقاله به توضیح کاملی در رابطه با انواع لک های پوستی و همچنین درمان آن ها پرداختیم. درمان لکه ها باید با توجه به علت و نوع لکه صورت گیرد. داروهایی که توسط متخصص پوست تجویز می شود بر اساس نوع لک پوستی است.
0 دیدگاه