دکتر سولماز سلطان احمدی / بیماری های پوستی / انواع جوش صورت و راه های درمان آنها
مدت زمان مطالعه ۶ دقیقه

انواع جوش صورت و راه های درمان آنها

جوش می تواند انواع مختلفی از لکه های پوستی را ایجاد کند، هر کدام از آنها ظاهر و علائم مشخصی دارند. بیشتر لکه های جوش ها با مراقبت در منزل و داروهای بدون نسخه درمان می شوند. با این وجود، افراد مبتلا به جوش های شدید یا طولانی مدت باید با پزشک متخصص پوست صحبت کنند. جوش ها بیشتر نوجوانان و جوانان را درگیر می کنند. ما در این مطلب انواع جوش صورت و درمان هر یک را معرفی و بررسی خواهیم کرد.

آشنایی با جوش صورت

جوش یک بیماری شایع پوستی است که در آن منافذ پوست شما توسط مو، باکتری ها و سلول های مرده پوست مسدود می شود. این انسدادها باعث ایجاد جوش های سرسیاه ، جوش های سر سفید و سایر انواع جوش ها می شوند. اگر جوش دارید، بدانید که تنها نیستید. این شایع ترین بیماری پوستی است که مردم تجربه می کنند. تخمین زده می شود که 80٪ افراد در سنین 11 تا 30 سال حداقل نوع خفیف جوش را داشته باشند.

جوش معمولاً در کجای بدن رخ می دهد؟

صورت، پیشانی، قفسه سینه، شانه ها و قسمت فوقانی کمر شایع ترین لکه هایی است که ممکن است دچار جوش شوند. بهترین راه برای درمان جوش بستگی به شدت آن دارد. آکنه می تواند خفیف، متوسط، یا شدید باشد.

انواع جوش در صورت کدامند؟

جوش های سر سفید

جوش های سر سفید در صورت مسدود شدن منافذ در تمام قسمت های صورت و بدن اتفاق می افتد. توجه به این نکته مهم است که جوش های سفید را نمی توان با فشار دادن از بین برد یا برطرف کرد، بنابراین سعی نکنید خودتان آنها را بیرون بیاورید. در غیر این صورت ممکن است جوش زخم شود و جای لکه روی پوست باقی بماند که در اینصورت باید به متخصص پوست مراجعه کنید.

جوش های سر سیاه

برخلاف جوش های سر سفید، جوش های سرسیاه در سطح پوست سیاه به نظر می رسند. جوش های سرسیاه را می توان با فشار دادن از بین برد، اگرچه این کار توصیه نمی شود زیرا باعث ایجاد زخم می شود. 

جوش صورت سر سیاه
جوش سر سفید

پاپول ها

پاپول ها برجستگی های کوچک قرمز رنگی هستند که در اثر مسدود شدن منافذ چربی یا سلول های پوستی اضافی ایجاد می شوند و با باکتری های پوست شما مخلوط می شوند. لازم به ذکر است که پاپول ها چرک ندارند، پس فشار دادن آنها برای از بین بردنشان کار بی فایده ای می باشد.

جوش های چرکی

اصطلاح پزشکی این نوع جوش ها، جوش های چرکی است. این لکه ها شباهت زیادی به پاپول دارند، با این تفاوت که جوش ها حاوی مایعی مایل به زرد هستند که همان چرک داخل چرک هستند. همانطور که می دانید، این جوش ها اغلب مرکز زرد یا سفید رنگی دارند.

جوش چرکی
جوش های گره

گره ها

 جوش های جامدی که در پوست شما عمیق هستند. آنها بزرگ و دردناک هستند و برای درمان آنها بهتر است درمان های خانگی را کنار بگذارید و به یه متخصص و پزشک پوست مراجعه نمائید.

کیست ها

جوش های کیستی شدیدترین نوع جوش هستند و نتیجه عفونت در اعماق پوست است. کیست های آکنه بزرگ، قرمز، ملتهب، دردناک و پر از چرک هستند. کیست ها نرم تر از ندول ها و گره ها هستند زیرا پر از چرک بوده و اغلب ترکیده و باعث آلودگی پوست اطراف می شوند. 

جوش های کیست شکل

چه عواملی باعث ایجاد آکنه می شوند؟

جوش عمدتا یک بیماری هورمونی است که به طور معمول در سال های بزرگسالی و جوانی فعال می شوند. حساسیت به این هورمون ها می تواند منجر به جوش شود.

موارد خاص می توانند باعث ایجاد جوش و یا بدتر شدن آن شوند:

  • نوسان سطح هورمون ها در زمان قاعدگی زنان.
  • فشار دادن جوش ها و زخم کردن آنه.
  • آلودگی هوا و شرایط خاص آب و هوایی، به ویژه رطوبت بالا.
  • استفاده از کرم ها و لوسیون های نامناسب.
  • استرس که باعث افزایش هورمون کورتیزول می شود، می تواند باعث افزایش احتمال جوش نیز شود.
  • برخی از داروها
  • ژنتیک

آیا شکلات باعث ایجاد آکنه می شود؟

برخی مطالعات، غذاها و رژیم های خاص را با جوش مرتبط دانسته اند. شیر بدون چربی، پروتئین آب پنیر و رژیم های غذایی حاوی مقدار زیادی قند ممکن است در ایجاد جوش های آکنه نقش داشته باشند. شکلات ارتباط مستقیمی با جوش در صورت ندارد. اما مصرف شیرینی جات بیش از اندازه باعث افزایش احتمال جوش در بدن می شود.

چرا نوجوان دچار آکنه می شوند؟

یکی از دلایل جوش افزایش هورمون هایی به نام آندروژن است که هم زنان و هم مردان تولید می کنند. این هورمون ها تمایل دارند در سال های نوجوانی در اوج خود باشند.

برای درمان انواع جوش های صورت چه باید کرد؟

برای هر نوع جوش روش درمانی متفاوتی وجود دارد. برای اینکه بهتر متوجه روش درمانی آنها شوید، انواع جوش های صورت را به سه دسته خفیف، متوسط و شدید تقسیم کرده ایم. در ادامه روش درمان هر یک از این موارد را توضیح می دهیم.

روش درمان انواع جوش صورت خفیف

جوش خفیف را می توان با داروهای بدون نسخه مانند ژل، صابون، کرم و لوسیون که بر روی پوست قرار می گیرد درمان کرد. کرم ها و لوسیون ها برای پوست های حساس بهترین هستند. ژل های حاوی الکل پوست را خشک می کنند و برای پوست های چرب بهتر هستند.

در رابطه با داروهایی که برای درمان جوش های خفیف استفاده می شود، موارد زیر را معرفی می کنیم:

  • رزورسینول: به تجزیه جوش های سرسیاه و جوش های سر سفید کمک می کند
  • بنزوئیل پراکسید: باکتری ها را از بین می برد، جایگزینی پوست را تسریع می کند
  • سالیسیلیک اسید: به تجزیه جوش های سرسیاه و جوش های سر سفید کمک می کند و به کاهش التهاب و تورم نیز کمک می کند

روش درمان انواع جوش صورت متوسط و شدید

یک متخصص پوست می تواند موارد شدیدتری را درمان کند. در ادامه برخی از روش های درمانی را معرفی می کنیم:

  • تزریق کورتیکواستروئید: یک متخصص ممکن است با تزریق کورتیکواستروئید رقیق، کیست ملتهب را درمان کند.
  • آنتی بیوتیک خوراکی: آنتی بیوتیک ها می توانند با رشد باکتری ها مقابله کرده و التهاب را کاهش دهند.
  • ایزوترتینوئین: برای جوش های شدید از آن با تجویز پزشک استفاده می شود. این یک داروی کاملاً کنترل شده با عوارض جانبی چون خشک شدن پوست، خشکی لب و… است و بیمار باید فرم رضایت نامه را امضا کند و عوارض آن را بر عهده گیرد.

چه موقع به پزشک مراجعه کنیم؟

در موارد جوش های خفیف تا متوسط​​، فرد معمولاً باید 4-8 هفته به طور مداوم از داروهای خانگی و بدون نسخه استفاده کند. اما در مورد جوش های شدید بهتر است دست از راه های خانگی بردارید و در صورت مشاهده هر یک از موارد زیر به پزشک مراجعه کنید.

مراجعه به پزشک برای درمان جوش
  • داروهای بدون نسخه وضعیت شما را بهتر نکنند
  • جوش های بسیار بزرگ و دردناک
  • خونریزی زیاد
  • مقدار زیاد چرک در جوش
  • قسمت قابل توجهی از صورت یا بدن را بپوشاند
  • باعث پریشانی عاطفی شود
  • بسیار نزدیک به مناطق حساس مانند چشم یا لب باشد
برچسب ها:
مقالات مرتبط
[yarpp]
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

10 + هجده =