دکتر سولماز سلطان احمدی / مشکلات مو / ریزش مو، از علل تا درمان
مدت زمان مطالعه ۸ دقیقه

ریزش مو، از علل تا درمان

ریزش مو یا آلوپسی به معنای از دست دادن بخش هایی از موی سر یا ریزش کامل آن است. مو یکی از مهم ترین فاکتورهای زیبایی به حساب می آید و اگر فردی موهای سر خود را به میزان زیادی از دست دهد، قطعاً با نگرانی هایی رو به رو می شود که در صدد رفع مشکل برمی آید.  اگر شما هم با مشکل ریزش مو مواجه هستید و دوست دارد که با علل ریزش مو و درمان آن آشنا شوید و همچنین برای درمان به بهترین دکتر پوست و موی تهران مراجعه کنید، در این مطلب با ما همراه باشید. قبل از شروع مطلب، صحبت های دکتر سولماز سلطان احمدی متخصص پوست و مو در تهران را در خصوص موضوع ریزش مو می شنویم.

 

انواع ریزش موها

ریزش می تواند با توجه به منشا و علل آن به شکل های مختلفی اتفاق بیفتد. به طور کلی ریزش مو به دو نوع اصلی تقسیم می شود

  1. ریزش  اسکارینگ: این نوع ریزش مو به دلیل التهاب شدید دور فولیکول های مو ایجاد می شود. این نوع ریزش بدترین نوع ریزش مو است چرا که فولیکول مو به طور کامل از بین می رود و درمان بسیار سخت است.
  2. ریزش غیر اسکارینگ: این نوع ریزش شامل ریزش موی سکه ای، ارثی و … است که فولیکول در آن آسیب نمی بیند و قابل درمان است.

انواع ریزش غیر اسکارینگ

رایج ترین نوع ریزش، ریزش موی آندروژنیک است که به دلیل افزایش غیرطبیعی تشکیل ژنتیکی موها اتفاق می افتد و ریزش مو در زنان را به همراه دارد. در ادامه به معرفی انواع ریزش مو اشاره خواهیم کرد:

ریزش موی آندروژنیک  (Androgenic Alopecia)

ریزش موی آندروژنیک یا ریزش موی ارثی شایع ترین نوع ریزش مو است که به دلیل افزایش میزان فعالیت آندروژن ها اتفاق می افتد. این نوع ریزش که با نام ریزش مو با الگوی مردانه هم شناخته می شود، هم در زنان و هم در مردان اتفاق می افتد.

ریزش موی ارثی در مردان به این صورت است که خط رویش مو در قسمت جلوی سر و در قسمت گیجگاه شروع به ریزش می کند و به سمت عقب می رود. در زنان نیز این نوع ریزش با نازک شدن تار موها و ریزش در تمام نقاط سر مشاهده می شود. به ندرت پیش می آید که ریزش موی ارثی در زنان منجر به طاسی شود.

ریزش موی آندروژنیک

ریزش موی سکه ای (آره آتا)

نوع دیگری از ریزش که به صورت نقطه ای مشاهده می شود، ریزش موی سکه ای یا Areata Alopecia است. این ریزش با منشا خود ایمنی است که شیوع آن در زنان و مردان به میزان یکسانی قابل مشاهده است.  ریزش موی سکه ای ممکن است در هر سنی مشاهده شود اما در کودکان و جوانان شایع تر است. علائم آن به صورت طاس شدن نقطه ای از سر به صورت دایره یا بیضی بروز پیدا می کند.

این حالت ممکن است در هر فردی با هر سنی بروز کند، اما بیشتر در کودکان و بزرگسالان جوان دیده می‌شود.

ریزش موی تلوژن

این نوع ریزش به صورت پراکنده اتفاق می افتد و معمولاً به دلایل زیر اتفاق می افتد:

  • استرس
  • مصرف برخی داروها
  • اختلال غدد آندوکرین

در ریزش تلوژن، مو زودتر از حالت طبیعی وارد مرحله تلوژن (استراحت) در چرخه رشد مو می شود. این ریزش پراکنده با کم حجم شدن موها خود را بروز می دهد.

ریزش موی آناژن

این نوع ریزش که به صورت ناگهانی و شدید رخ می دهد، بعد از جلسات شیمی درمانی، رادیوتراپی و مسمومیت با تالیوم مشاهده می شود. بعد از این ریزش و با گذشت زمان، موها مجدداً رشد می کنند.

ریزش موی تریکوتیلومانیا

این نوع ریزش به دلیل تیک عصبی یا استرسی ایجاد می شود که در آن فرد موهای خود را می کند. این نوع ریزش در میان کودکان و زنان شایع تر است.

علاوه بر انواع ریزشی که در بالا به آن اشاره شد، گاهی ریزش مو به صورت موقت و به دلیل نگهداری نامناسب از مو یا استفاده زیاد از محصولات آرایشی و بهداشتی اتفاق می افتد. معمولاً بعد از این ریزش ها و با مراقبت های مناسب مو دوباره رشد می کند. گاهی نیز ریزش بی دلیل اتفاق می افتد که باید به کمک آزمایش هایی که دکتر پوست و مو تجویز می کند، علت آن مشخص شود.

علل ریزش مو چیست؟

علل ریزش و کاهش موها متفاوت است و باید توسط پزشک و به کمک آزمایش مشخص شود. از میان علل رایج ریزش مو می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • کم خونی
  • کمبود مواد مغذی مانند زینک، کلسیم یا منیزیم
  • کمبود ویتامین های بدن
  • کمبود آهن
  • تب
  • مشکلات روحی
  • تیرویید
  • بیماری های کلیوی
  • مشکل کبدی
  • شیمی درمانی
  • تغییر فصل
  • تغییرات هورمونی بعد از زایمان یا یائسگی
  • شوک روانی شدید
  • استفاده از داروهای ضدبارداری
  • بعضی از عمل های جراحی تهاجمی
  • چاقی ناشی از مشکلات هورمونی
  • دیابت

علل و درمان ریزش مو

درمان ریزش مو

برای درمان ریزش ابتدا باید علت ریزش مشخص شود. به همین دلیل، اگر می خواهید برای درمان ریزش مو اقدام کنید، حتماً به بهترین متخصص پوست و مو مراجعه کنید تا ضمن انجام آزمایش ها و معاینات، درمان مناسب تجویز شود. درمان ها بر حسب شرح حال، وضعیت جسمی بیمار، سن، جنسیت و داروهایی که قبلاً مصرف کرده یا در حال حاضر مصرف می کند مشخص می شود.

در ادامه به بررسی برخی از درمان های مناسب با انواع ریزش مو می پردازیم.

درمان ریزش موی ناشی از زایمان

اگر بعد از زایمان دچار ریزش مو شده باشید، معمولاً متخصص پوست و مو به شما لوسیون و محلول هایی تجویز می کند که برای تقویت کراتین مو و افزایش ویتامین رسانی به مو طراحی شده است. دکتر پوست محصولی را تجویز می کند که مستقیم بر روی ریشه مو تاثیر می گذارد و موها را تقویت می کند. توجه داشته باشید که نتیجه درمان سریع نیست و زمان لازم دارد. گاهی درمان ممکن است تا بیش از 8 ماه هم طول بکشد. همچنین ممکن است با بررسی آزمایش ها، دکتر به شما ویتامین های B5، B6 و B8 تجویز کند.

درمان ریزش موی ناشی از شیمی درمانی

برای کاهش ریزش موی ناشی از شیمی درمانی، دکتر پوست و مو شامپویی ملایم تجویز می کند. همچنین توصیه می کند که بعد از شست و شوی سر بگذارید موها به صورت طبیعی خشک شوند. همچنین باید با برسی نرم موها شانه زده شود.

درمان ریزش موی ناشی از کمبود ویتامین ها

زمانی که به پزشک مراجعه می کنید، با توجه به آزمایش ها، ویتامین مناسب برای شما تجویز می شود. مصرف ویتامین ب 1 هم تولید پروتئین را افزایش می دهد و باعث سلامت موها، افزایش حجم و درخشندگی آن می شود. دیگر ویتامین ها مانند بیوتین، ویتامین B، ویتامین E و نیاسین هم برای جلوگیری از ریزش مو بسیار موثرند. ویتامین ها باید با تجویز پزشک مصرف شوند.

درمان ریزش موی ارثی

این ریزش در آقایان بسیار شایع است و می توان گفت که تقریباً همه مردان با ریزش مو مواجه هستند اما برخی از مردان ریزش بیشتری را تجربه می کنند به طوری که تا 90 سالگی این ریزش در بعضی از مردان ادامه دارد. اساس درمان در ریزش موی آندروژنیک دارودرمانی است؛ داروهایی که بتواند اثر هورمون مردانه را در سطح فولیکول مو کاهش بدهد. در موارد ریزش موی بسیار شدید که به دلیل ریزش کف سر دیده می شود، از محلول ماینوکسیدیل (برای خانم ها ماینوکسیدیل 2 درصد و برای آقایان ماینوکسیدیل 5 درصد) تجویز می شود. تجویز ماینوکسیدیل معمولاً آخرین گزینه برای درمان است.

مشکلات استفاده از ماینوکسیدیل برای درمان ریزش چیست؟

مهم ترین مشکل استفاده از ماینوکسیدیل این است که تا زمانی که فرد این محلول را استفاده می کند موها رشد می کند و ریزش متوقف می شود، اما به محض قطع کردن استفاده، ریزش مو دوباره شروع و رشد مو متوقف می شود.

درمان ریزش موی هورمونی

ریزش موی هورمونی به کمک داروهای مناسب درمان می شود. آزمایش های هورمونی مشخص می کند که پزشک باید چه دارویی تجویز کند.

درمان ریزش موی ناشی از کمبود مواد مغذی با مزوتراپی

مزوتراپی مو یکی از شیوه های نوین در درمان ریزش موهای ناشی از تغذیه نامناسب و بیماری های زمینه ای است. پزشک در کنار داروهای مکمل، روش مزوتراپی را برای درمان این ریزش ها تجویز می کند. مزوتراپی ویتامین های مورد نیاز را به طور مستقیم به موها می رساند و به همین دلیل درمان با سرعت بیشتری انجام می شود.

مزوتراپی مو

چند توصیه برای جلوگیری از ریزش مو

  • دلیل ریزش موهایتان هر چه که باشد باید برای درمان آن به بهترین دکتر پوست و موی تهران مراجعه کنید تا درمان به درستی انجام شود و داروهای مناسب برای نتیجه گیری زودتر تجویز شود. تشخیص علت ریزش و تجویز بهترین دارو اهمیت بسیار زیادی دارد و به همین دلیل توصیه می شود که به یک متخصص پوست و موی خوب مراجعه کنید.
  • تا جایی که برایتان امکان دارد موها را آزاد بگذارید و با کش نبندید. کشیده شدن موها باعث ریزش بیشتر آن ها می شود.
  • گاهی کف سرتان را ماساژ دهید. این کار کمک می کند تا خونرسانی بهتر شود و ریشه موها قوی تر شوند. زمانی که موهایتان را می شویید، می توانید به آرامی کف سر را ماساژ دهید.
  • موهایتان را با آب ولرم بشویید و از ریختن شامپو به صورت مستقیم روی سرتان خودداری کنید. شامپو را ابتدا کف دست بریزید و سپس روی سر بمالید.
  • بعد استفاده از شامپو موها را به خوبی آبکشی کنید تا هیچ کفی روی موها باقی نماند.
  • به دلیل این که استرس مهم ترین عامل در افزایش ریزش مو است، بهتر است که از استرس و اضطراب دوری کنید و این مشکل را کنترل نمایید.
برچسب ها:
مقالات مرتبط
[yarpp]
پرسش و پاسخ تکمیلی

سوالات شما در اسرع وقت پاسخ داده شده و از طریق ایمیل اطلاع رسانی خواهد شد

0 دیدگاه
یک دیدگاه بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

5 × 3 =